Friday 18 October 2013

Resipi Tomyam Simple (Tanpa Perencah)

ASSALAMUALAIKUM...

hi..hi..hi...kali ni zaza nak kongsi resipi tomyam la pulak..boleh tak?hah..ape?tak boleh? tak kira nak kongsi juga..hehehe.jom kita tengok bahan-bahan dan cara nak buat ye...jum....

BAHAN-BAHAN

  1. 2 ketul ayam (tak kisah bahagian ape pon)
  2. 2 sudu cili boh
  3. 1 labu bawang besar-dihiris sedan
  4. 2 ulas bawang putih - ketuk atau potong kecik
  5. 1 keping asam keping
  6. 1 batang serai - dititik
  7. 1 @ 2 helai daun limau purut
  8. sayur - tomato, kobis cina, putik jagung (bergantung pada uolss la nak letak ape pon)
  9. beberapa tangkai cili padi-nak pedas taruk la banyak.hehe
  10. garam secukup rasa
  11. sedikit minyak
  12. air secukupnya


CARA-CARA

  1. panaskan minyak
  2. masukkan bawang putih dan cili boh
  3. biarkan sedikit garing
  4. masukkan serai
  5. masukkan air
  6. bila dah gelegak air nye tu, bolehla masukkan ayam (kalo uolss nak masukkan sotong, udang @ ape ape seafood pon blh.mesti lagi sedap)
  7. masukkan daun limau purut, asam keping.kalau tak ada asam keping blh masukkan perahan air alimau nipis atau limau kasturi.
  8. bila dah masak ayam tu, boleh la masukkan bawang besar dan juga sayur mayur. tak perlu masak lame-lame sayur mayur tu nanti overcook takde khasiat pulak.makan pon tak sedap nanti
  9. masukkan cili padi. boleh potong kecik-kecik, @ketuk je
  10. dah boleh dihidang. kalau nak tabur daun ketumbar @ daun sup pon boleh.

Ni la hasil daripada tomyam yang zaza buat. tapi yang ni zaza jadikan bihun tomyam, celur bihun sampai lembut, kemudian masukkan dalam tomyam.tadaaaa....





mmmm....dah boleh makan...jemput tengok..hehe..daaa...

No comments:

Post a Comment

 
ZaZa PiNkY pUnYe CeRiTera CeRiTa © 2011 | Designed by Zaza Pinky